Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch, to na pewno dostrzeże wiele różnic w stosunku do tego, co tylko pizzą się nazywa. Obecnie taką pizzę można kupić nie tylko w samych Włoszech, lecz również w wielu innych krajach, gdyż ta kuchnia stała się bardzo popularna na całym świecie. Lecz trzeba zwrócić swoją uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, ale też z jakich składników ją zrobiono. Bo to właśnie składniki odpowiadają za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze można je zrobić z jakiejś zwykłej mąki, dodając zwykły ser i szynkę, lecz to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma dzisiaj problemów ze zdobyciem takich składników, ponieważ bez żadnego problemu się je kupi w dużej ilości sklepów.
Dostępna jest oczywiście również prawdziwa mozzarella włoska, bez jakiej byłoby trudno na przykład sobie wyobrazić pizzę. Ale ten gatunek sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z pomidorami i ziołami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią niewielkich, białych kulek, znajdujących się w torebce ze słoną zalewą. Ma ona delikatną, lekko miękką konsystencję, a po przerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Przeważnie produkowana jest ona z mleka krów, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w wielu sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką się wytwarza z mleka pochodzącego od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś dla siebie w propozycji włoskich serów powinny też znaleźć osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+