Granitor to specjalistyczny typ machiny do wytwórczości lodów i odmiennych deserów na bazie zamrażanego mleka. Jest to narzędzie, które służy do produkcji granitu, innymi słowy gęstego, mrożonego mleka z dodatkami smakowymi, takimi jak owoce, czekolada czy orzechy. Granitory są przede wszystkim atrakcyjne w sezonie letnim, gdy upały zachęcają do jedzenia ożywczych lodów. Są one w wielu przypadkach wykorzystywane w restauracjach, kawiarniach i innych położeniach, gdzie sprzedaje się desery nabiałowe. W jaki sposób działa granitor? W narzędziu znajduje się specjalny pojemnik, do którego wlewa się mleko oraz dodatki smakowe – podgrzewacz do sosu. Pojemnik jest wyposażony w właściwe mieszadło, jakie miesza składniki i chłodzi je do właściwej temperatury. W ten sposób powstaje gęsta, mrożona masa, jaka jest podobna do lodów, jednak o w wyższym stopniu zbitej gęstości. Granitor jest banalny w obsłudze i może być stosowany przez osoby bez specjalistycznej wiedzy kulinarnej.
Powinno się wlać do niego mleko oraz dodatki smakowe, a reszta zostanie zrobiona automatycznie. Dzięki temu produkcja granitu jest szybka i łatwa. Granitor jest przyrządem, które cieszy się coraz większą popularnością, przede wszystkim w sezonie ciepławym. To właśnie dzięki niemu można prędko i łatwo przygotować rześkie desery mleczne, które na pewno zadowolą wszystkich gości. Granitor to specjalistyczny sprzęt służące do wytwórczości kostek lodu o rozmaitych kształtach i rozmiarach. Może być wykorzystywany w różnych branżach, takich jak gastronomia, wymiana handlowa czy produkcja przemysłowa.
Granitor składa się z paru nadrzędnych szczegółów, takich jak zbiornik na wodę, agregat chłodniczy i formy do wytwórczości kostek lodu. W zależności od modelu, granitor może produkować parę lub kilkanaście kilogramów kostek lodu na godzinę. Obsługa granitora jest łatwa i nie potrzebuje specjalistycznych biegłości. W celu produkcji kostek lodu należy w pierwszej kolejności napełnić zbiornik wodą, a potem uruchomić agregat chłodniczy. Po osiągnięciu słusznej temperatury, woda zostaje przelewana do formy, gdzie po paru godzinach twardnieje oraz staje się kostką lodu. Kostki lodu można wyjmować z odmiany manualnie bądź automatycznie, w zależności od modelu granitora.
Granitor jest instrumentem wybitnie przydatnym w rozmaitych gałęziach, gdzie istotne jest dostarczenie dużej ilości świeżych oraz chłodzących kostek lodu. Może być wykorzystywany w barach, restauracjach, sklepach oraz innych miejscach, gdzie potrzebne są bryłki lodu do chłodzenia napojów czy też przyrządzania przeróżnych potraw. To właśnie dzięki swojej wydajności i prostocie obsługi, granitor jest docenianym przyrządem w dużej grupie specjalizacjach.