Tradycyjne sery z Włoch są popularne w wielu krajach, i bardzo słusznie się cieszą takim wzięciem z uwagi na ich niesamowity smak. Sery takie, jak też pozostałe produkty włoskie wytwarzane są jedynie z całkowicie naturalnych składników i według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Szczególną popularnością cieszy się mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej porządnej pizzy. Standardowe sery mozzarella są oczywiście wytwarzane z mleka krów, mają postać miękkich, białych kulek. Struktura tego sera jest miękka i lekko rozciągliwa, a do sprzedaży pakowane są do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Tradycyjna mozzarella jest najbardziej powszechna, lecz zwrócić też warto uwagę na inne jej odmiany, jakie zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Wywodzi ona z rejonu Kampania, a jej podstawową zaletą będzie to, że się ją produkuje ją z bawolego mleka. Na początku nie była zbyt wysoko ceniona, lecz dzisiaj bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Mleko bawole zawiera więcej tłuszczu, lecz przy tym dużo mniejszy poziom złego cholesterolu, jest więc dużo bardziej zdrowe od krowiego. Na naszych stołach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Z kolei ten ser na pierwszy rzut oka przypomina typową mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym środkiem. Ta odmiana sera produkowana jest z mleka krowiego z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+