Włoskie potrawy są cenione na całym świecie za to, jak smakują. Pamiętać jednak trzeba, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom kucharzy, lecz również używanym do przygotowywania składnikom. Wielu kucharzy z tego kraju stosuje jedynie produkty włoskie oryginalne, przez co ich dania smakują doskonale. Tak chociażby jest w przypadku mozzarelli, która stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, którą najczęściej spotyka się w sklepach, jest produkowana z krowiego mleka. Występuje najczęściej w formie niedużych, miękkich kulek umieszczonych w serwatce. Bez problemów ją można pokroić nożem, lecz również i rozdzielić na kawałki rękami, jeśli ma dobrą jakość to wtedy pojawią się charakterystyczne strzępienia. Lecz żeby ser ten faktycznie dysponował odpowiednim smakiem, to potrzeba sporego doświadczenia przy jego produkcji, oraz najwyższej jakości składników. Ciekawą, chociaż jeszcze niezbyt popularną odmianą jest mozzarella burrata.
W jej przypadku do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki, która później się znajduje w charakterystycznej kieszonce. Smak tej odmiany jest wyjątkowo maślany i delikatny, przede wszystkim dzięki dodanej śmietance. Inaczej smakuje mozzarella buffala, która uznawana jest za jedną z najlepszych odmian. Wyrazistość i lekką kwaskowatość zawdzięcza ona dużej zawartości tłuszczu, pochodzącego z mleka bawolic, z którego jest ona wytwarzana.
+Tekst Sponsorowany+