Święta Bożego Narodzenia są jednym z najpiękniejszych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnej wieczerzy i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Bardzo ważnym elementem w tym czasie jest też dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, oczywiście wyglądające całkowicie odmiennie niż dzisiaj, zaczęły się pojawiać już w początkowych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to powoli następowało w późniejszych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z głównych tradycji tego okresu. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy innych niemiłych emocjach, a składane życzenia są życzliwe i serdeczne. Z tego też powodu na żadnym wigilijnym stole opłatków nie może zabraknąć, a obecnie nie ma żadnego problemu z ich zorganizowaniem.
Jeśli ktoś będzie chciał, to może się udać do pobliskiego kościoła, w jakim je otrzyma za niewielką ofiarą. Opłatki kupić też można w przeróżnych sklepach, ale warto przy tym pamiętać żeby z ich zakupem nie czekać na ostatnią chwilę. Prawdziwe opłatki są wypiekane jedynie z naturalnej mąki pszennej, a dużo receptur pochodzi z dziewiętnastego wieku. Jedynym akceptowalnym poza mąką jest woda, nie można do nich dodawać drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki spędzają w piecu zaledwie 60 sekund. Na powierzchni opłatków często mogą się znajdować różnego rodzaju religijne motywy, jakie są wytłaczane przy pomocy odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+