Chyba każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować najprawdziwszej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wypieczenia, w tym serowi mozzarella. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do przekąsek i sałatek, komponuje się też świetnie z innymi ciepłymi posiłkami. Bardzo charakterystyczne kulki w zalewie chyba każdy z nas zna, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak z reguły produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i w praktyce jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi mają kilka ciekawych odmian tego sera, jakie powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z mleka bawolic, które ma w sobie znacznie więcej tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala posiada delikatny, lekko kwaskowy smak, pasujący idealnie do wielu potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z mleka krowiego, lecz jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Zajmują się tym rzemieślnicy z lokalnych wiosek, którzy wszystko robią ręcznie, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie maślany środek. Jest to efektem dodania na etapie produkcji śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+