Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą pizzę z Włoch, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser tego gatunku bardzo charakterystycznie wygląda, ponieważ ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Struktura tego sera jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska wytwarzana była pierwotnie z mleka bawolego, lecz obecnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty zrobione z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki dobrze dobranemu procesowi wytwarzania jest możliwe utrzymanie białej barwy, jaka jest bardzo ważna w przypadku tej odmiany. Kulki sera mozzarella mają różne rozmiary, od małych, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, mające ponad kilogram wagi. Ze względu na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo wartościowych odżywczych składników. Jeśli ktoś zna jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne gatunki mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to zawiera znacznie więcej tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, słonawy posmak, pasujący wyśmienicie do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie będzie też smakować mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, przez co w środku tworzy się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+