Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Inne

Dlaczego warto do włoskich potraw używać oryginalnych składników

Dlaczego warto do włoskich potraw używać oryginalnych składników

Potrawy włoskie są znane i cenione na praktycznie całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. W pierwszym momencie wydają się łatwe i proste do przygotowania, lecz w niejednym przypadku to się jednak nie do końca udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań bierze się z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku często decydują niuanse, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób to nie wychodzi tak jak by zamierzały.

Kolejną ważną kwestią są składniki używane do przygotowania, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeżeli danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to muszą być do niego użyte najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie zapewnią tak wyjątkowego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Dotyczy to nawet takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już szczególnie serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, jakie produkowane są przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie takie firmy wykorzystują wsparcie włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość mocno też wpływa mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy, często wypasane w górskich dolinach, i mleko to ma ogromny wpływ na końcowy smak sera.

Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli produkuje się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje dużo delikatności i biały kolor, i to właśnie taka wersja jest spotykana najczęściej. Lecz coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w tylko paru regionach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli będzie znacznie bardziej wyrazista, ma lekko kwaskowy smak i zawiera w swoim składzie znacznie więcej cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Podziel się wpisem

Dodaj komentarz