Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest ludzi którym nie smakuje, pamiętać powinien o jednym ważnym aspekcie. Wyjątkowy smak włoskich potraw jest przede wszystkim rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich wykonania. Z tego też powodu jeżeli ktoś planuje zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która świetnie się sprawdza zarówno na pizzach i makaronach, jak również jako dodatek do sałatek albo kanapek.
Najbardziej popularna odmiana tej mozzarelli, jaką kupić można w każdym sklepie, jest wytwarzana z mleka krowiego. Dzięki temu ma ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką konsystencję. Ten ser najczęściej sprzedawany jest w formie niedużych kulek, jakie są umieszczone w torebkach z zalewą.
Mozzarella jest bardzo zdrowa, zawiera bowiem dużą ilość białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella jest robiona przez liczne firmy, choć do włoskich oryginałów z reguły jest im daleko. Lecz Włosi posiadają również parę innych gatunków mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, jaką robi się w tradycyjny sposób z bawolego mleka. Mleko to zawiera w sobie więcej tłuszczu, co wpływa z kolei na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Bardzo delikatna jest z kolei mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Tę delikatność zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej znajduje się śmietanka, przypominająca w smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+