Chyba nikt sobie nie wyobraża prawdziwej pizzy włoskiej bez roztopionej mozzarelli. Ser ten jest równie charakterystyczny co właśnie wspomniana pizza, spaghetti czy lazania. Ale mozzarellę wykorzystać można w wielu innych potrawach na gorąco, oraz jako dodatek do sałatek i surówek. Sery nazywające się mozzarella są popularne również w naszym kraju, chociaż tym oferowanym w marketach do oryginału jednak dużo brakuje. Oryginalna mozzarella włoska produkowana jest nie tylko ze składników najwyższej jakości, lecz również według oryginalnej receptury, w której każdy szczegół ma duże znaczenie.
Krowie mleko wlewa się do kadzi, do jakiej dodaje się następnie niewielką ilość podpuszczki. Po ogrzaniu zawartości kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, jaki po paru godzinach nadaje się do odcedzenia. Ważnym elementem procesu jest kąpiel masy w gorącej wodzie, przez co tworzą się typowe włókienka. Na koniec ser dzieli się na kulki i umieszcza w słonej wodzie dla wzmocnienia smaku. Włosi rzecz jasna mają dużo rozmaitych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. Przy jej produkcji dodawana jest jeszcze nieduża ilość śmietanki.
Przez to właśnie ser ten posiada ciekawą, maślaną konsystencję, i smakuje całkowicie inaczej niż normalny, mimo że też robi się go z krowiego mleka. Bardzo charakterystyczna jest dla niego kieszonka, do której zostaje wlana przed chwilą wspominana śmietana. Po rozkrojeniu kieszonki ze środka powinna wypłynąć śmietankowa zawartość.
Do wytwarzania mozzarelli wykorzystuje się nie tylko samo mleko krowie, lecz również i coraz częściej od bawołów. Ten gatunek zwierząt jest bardzo popularny we Włoszech, i z takiego właśnie mleka powstaje kolejny rodzaj pysznego sera, to znaczy mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż typowe mozzarelle, jest bardziej tłusta, a równocześnie trochę kwaskowa. Zawiera też mniejszą ilość cholesterolu, co na pewno wpływa bardzo korzystnie na serce. Jeśli ktoś chciałby ją zakupić, to znaleźć musi jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne i tam złożyć zamówienie.