Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w jakich znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Bierze się to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, szczególnie tych trzymanych w niewielkich gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, czyli mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w paru regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkową jakość końcowego produktu. Niewielkie włoskie gospodarstwa słyną także z produkowania innego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawolic. Ma on znacznie większą zawartość tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Mozzarella buffala bowiem jest bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa.
Zawiera także sporo więcej rozmaitych składników odżywczych, dzięki czemu stanowi cenny składnik codziennej diety. Rosnącą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego, ale w trochę odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do której jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Przez to właśnie po przecięciu mozzarella burrata ma nieco płynną konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+