Chyba każdy miłośnik potraw z Włoch doskonale wie, jak istotne są w tej kuchni mozzarelle. Co prawda obecnie w każdym kraju są one produkowane przez rodzime firmy, jednak nie ma co porównywać ich z tym, co oferują producenci z Włoch. W dużym stopniu bierze się to z mleka, lecz również i sposobów produkcji, jakie są strzeżoną bardzo tajemnicą włoskich wytwórców.
Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy klasyczna mozzarella włoska, to właśnie ona jest bazą wielu dań, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim mianem można było nazywać wyłącznie sery wytwarzane z mleka bawolego, ale od pewnego czasu także i mozzarelle z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest od wielu lat niezmienny. Do dużej kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z dodatkiem podpuszczki, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin tworzy się skrzep, który następnie jest odcedzany, ogrzany i zalany wodą o odpowiedniej temperaturze.
Na sam koniec całość jest schładzana, a później wymoczona w solankowej zalewie aby nadać odpowiedni smak. Lecz żeby otrzymać odpowiednią konsystencję, to należy posiadać mnóstwo wiedzy i doświadczenia, a serowarzy z Włoch jednak są wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella jest lekko sprężysta i ciągliwa, ma również delikatny, łagodny smak. Nieco odmiennie smakować będzie mozzarella buffala, jaką wytwarza się z bawolego mleka. Z uwagi na to, że takie mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak serów wytwarzanych z niego jest dość nietypowy, z wyczuwalną kwasowością.
Kolejnym wartym spróbowania włoskim serem jest mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona typową mozzarellę, lecz znacznie się od niej różni z uwagi na sposób wytwarzania. W czasie niego do każdej kulki dodawana jest śmietanka, która jest odpowiedzialna za łagodny, charakterystyczny posmak tego sera. Powyżej wymienione sery, jak również różne inne produkty włoskie oryginalne bez problemów można kupić w specjalistycznych sklepach, jakie się specjalizują w takim asortymencie.
+Tekst Sponsorowany+